2010 m. rugpjūčio 15 d., sekmadienis

Kai gimsta antras

            Sivakar su mazaja buvau misko aisktelej, mes ten einam paziureti vaiku, nes vaikams reikia vaiku :) Ir teko stebeti tokia scena, del ko man dabar sirdi skauda. Kaip blogai, kad as toks i viska reaguojantis zmogus. Bet nesikisu i kitu zmoniu reikalus, manau neturiu tam teises, bet jei galeciau ir nuo to bent vienam vaikui butu geriau as savimi didziuociausi.
            Miske ant suoliuko sedejo tevai su dviem vaikais. Vienas visai maziukas, gal kokiu 5men, o kitas gal 5m. Kodel patrauke demesi? Nes isgirdau riaumojant :" ty sto durak?" Cia tetis ant penkiamecio, nes jis kazko paklause susijusio su fotoaparatu. Ir tas berniukas nuejo nuo tecio su tokia sumisusia veido israiska, kad negalejau atitraukt nuo jo akiu. Labai labai liudnas ir kaltas atrode. Tuo tarpu mamyte ir tetis toliau ziurinejo nuotraukas fotoaparate, o 5men vaikiukas vezimuke prase demesio, verksleno, zirze. Ant ranku paimtas buvo tada, kai tetis sugalvojo nauja poza - jis mestels vaika i virsu, o tu mama, pagauk kadra! Ir taip galvojo pozas kokias 15min. Ne vienos nuotraukos su penkiameciu. Isvis ji pamirso. Juk reikejo pasauliui parodyt, kokie jie geri tevai, kokios saunios linksmos nuotraukos, o gal net koks zurnalas isspausdins? Penkiametis (vadinu ji taip, nes mazdaug tiek jam metu) vaikstinejo nuo vaiko prie vaiko, lyg norejo bendraut, bet nezinojo, kaip pakalbinti, taip atrode is salies. O matyt, subartas, nejaukiai jautesi ir buvo nedrasu susipazint su vaikais. Tada atsisedo ant supyniu ir paprase tecio pasupt. Tetis buvo kurcias. Neatsisuko, nieko nepasake. Pasedejes ant supyniu keleta minuciu vel praso tecio pasupt, tetis pagaliau sako "sicias" ir toliau ziuri nuotraukas, sako kadrai geri.. Vaikas sedejo ant supyniu ir kantriai lauke. Tetis neatejo. Tada mazylis tyliai tyliai kuzdejo "papa pakatai, papa pakatai, nu papa pakatai". Tetis sito ir negirdejo. O berniukas ir nesistenge, manau, tai nebuvo pirmas toks kartas ir mazylis zinojo, kad jo prasymas nieko neduos. Man buvo labai gaila i ji ziureti. Poto tevai stebisi, kodel mazyliai pasidaro tokie negeri, pikti, kai gimsta antras. O kaip vaikui atkreipt demesi i save? Jis per mazas, kad suprastu, kad tetis ir mama ji myli, jei neaiskiai tai parodo. Jei nuotrauku su juo nepadare, pasupt neatejo. Bet pasupt atejo. Pasiubavo pora kartu ir pasake, kad jau laikas namo.Nezinau ar mazasis myli savo broliuka. Nezinau ar jis piktas vaikas, bet kad ne "durak" tai tikrai. Ir tikrai jis nepamirs sio ivykio, vaikai issaugo tokias nuoskaudas atminty ir tyliai kencia.
          Na o as negaliu pamirst to mazylio sumisusiu akiu. Ir dziaugiuosi, kaip gerai, kad nera to antrojo, nes viso mano demesio dabar reikia vienam mazyliui. Antrajam dar per anksti.
           O cia gerb. Lapino zodziai labai i tema:
Tai apie tevyste. Klausimas: ar galima ja palengvinti?

Ne. Tačiau galima išmokti labai svarbaus dalyko: priimti faktą, kad šiuolaikinius vaikus mes mylime protarpiais tarp nuovargio bei pykčio. Kada mus užlieja švelnūs jausmai? Kai vaikas mums šypsosi, kai ima vaikščioti ir kalbėti, kai kuria ir rodo savo kūrinėlius, kai būna panašus į mus, o svarbiausia - kai jis ramiai miega. Štai tada ir fotografuokimės žurnalams mamoms. O visą kitą laiką - kai mes esame normalūs tėvai - žurnalų fotografai tegul net ir nesirodo mūsų namuose! Žmonės neturi matyti tikrų normalių tėvų veidų!

6 komentarai:

  1. Tėvais būti tikrai nelengva, o padalinti meile tarp dviejų vaikų irgi sunku o dar ir savęs reikia nepamiršti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Niekas nesako, kad lengva. Bet... vaikas ant ranku imamas iskart, jei pats praso demesio, o ne sugalvojus nauja poza nuotraukai. Ir pasupt reikia laiku, o ne tada, kai jo prasymas virsta vos ne i tylia malda. Ir meile neturi buti dalinama dviems vaikams, ji turi buti vienoda, nes abu vaikai TAVO. JUSU. Jei esat tevais, tai ir bukit, o man, atvirai pasakius, gaila kai kuriu tevu vaiku. Ir as akcentuot norejau ne ta, kad sunku buti tevais, bet mazo berniuka patirti, kurios jis nepamirs. Stai ir bus jo toks liudnas prisiminas, kai laimingas ejo zaist i misko aisktele, bet ten buvo apsauktas, pamirstas. Jis buvo liudnas. Tai svarbiausia. Kokia cia kalba apie saves nepamirsima? Jei eini su vaikais leist laiko, tai ir skirk jiems demesio. As tokiais klausimais labai griezta. Nes noriu, kad mano ir kiti vaikai, turetu grazius ir linksmus vaikystes prisiminimus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip liudna :( as irgi tokia i viska reaguojanti ir daznai pasauli matanti kito akimis. Ypac, kai tai liecia vaikus. Gaila, kad juos daznai suauge pamirsta.
    Atradau labai faina puslapi!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai graudi istorija ir privercianti manau kiekvienam susimastyti(ypac kai pats viduje jauti padares ar pasakes savo vaikui kazka negero.). O viska perskaicius pagalvojau, kad tam berniukui turbu ir namuose mazai kliuna demesio... gaila tokiu vaiku.. ir gaila, kad taip smugdomas zmogiskumas, nes ka ismokstame is tevu perduodame ir savo vaikams.. tai kaip uzburtas ratas...

    AtsakytiPanaikinti
  5. I don't leave a lot of responses, but i did some searching and wound up
    here "Kai gimsta antras". And I do have 2 questions for you if you don't mind.
    Is it only me or does it look like a few of these responses come across as if they are coming
    from brain dead visitors? :-P And, if you are writing at
    additional online sites, I'd like to follow anything new
    you have to post. Could you list of the complete urls
    of all your communal sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


    Feel free to visit my weblog; search online

    AtsakytiPanaikinti